Новий російський художній фільм "Ми з майбутнього - 2", що розповідає про події Другої світової війни, викликав хвилю протесту в Україні.

Як повідомляє ВВС, частина експертів в Міністерстві культури і туризму вважають, що стрічка ображає національні почуття українців, а також може зіпсувати стосунки України з Росією. Вони також здивовані, що у фільмі знялися відомі українські актори. Не виключено навіть, що на авторів фільму можуть подати до суду на міжнародному рівні.

Перша частина стрічки "Ми з майбутнього" розповідала про чотирьох російських хлопців, які займалися "чорною археологією" і загадковим чином потрапили в розпал важких оборонних боїв 1942 року. Після повернення у наш час вони передивляються своє відношення до тих подій. У Росії стрічка зібрала понад 8 мільйонів доларів в прокаті.

Як відзначає ВВС, ті, хто вже бачив чорновий варіант другого фільму, в Росії "Ми з майбутнього - 2" схожий на першу частину стрічки: у нім герої з нашого часу переміщаються у 1944 рік, але тепер двоє з них українці, і всі вони потрапляють до рук Української повстанської армії.

На думку кінокритика Ярослава Підгори-Гвяздовського, українці - серед яких і герой актора Остапа Ступки - змальовані кровожерливими і жорстокими, а в сценарії багато історичних спотворень. Висновок експерта - заборонити фільм до показу в Україні.

За його словами, стрічка порушує декілька пунктів документа, яким керуються при видачі ліцензії фільмам. Йдеться про пропаганді фашизму і неофашизму, приниженні нації або особи за національною ознакою і про розпалювання національної ворожнечі.

На сьогодні половина кінокритиків Міністерства культури і туризму, які поглянули чорновий варіант фільму, виступили за заборону його демонстрації в Україні. Інша ж половина не вважає це за доцільне.

Експерт Юрій Рітенко аргументує свою позицію так: "Я цей фільм сприймав як пародію! Складно сказати, що там такого образливого для українців, оскільки сам фільм настільки низької художньої якості, що його можна сприймати як якусь пародійну фантазію російських авторів".

Актор Остап Ступка, що зіграв у фільмі, скептично відноситься до зауважень критиків: "Нехай забороняють". Він стверджує, що грав свого героя таким, якою мала бути військова людина, а всі звинувачення відкидає. "Я фільм не бачив, вміст більш менш знаю. Я актор, і я знімався в кіно, а підключати сюди якісь політичні питання я не хочу", - підкреслив Ступка.

Глава державної служби кінематографії Ганна Чміль розповіла, що рішення про показ в Україні залежить від подальшого голосування: фільм повинні поглянути всі експерти Міністерства культури і туризму, а тоді більшістю голосів вирішити долю стрічки. Таких експертів майже два десятки.

Прем'єра суперечливого фільму в Росії запланована на лютий.